Tjitske (1980) kreeg haar eerste vioollessen aan de muziekschool Amersfoort van Ineke Bredenhorst en later van Marquerite de Waal. In 1997 kwam daar ook de altviool bij. Ze studeerde altviool bij Prunella Pacey op het conservatorium van Utrecht, waar ze haar Bachelor in 2003 cum laude behaalde. Tijdens de Master (VKM)-opleiding studeerde ze daarna enkele maanden bij Simon Rowland-Jones, aan de Royal College of Music in Londen. In juni 2005 behaalde Tjitske haar VKM-diploma met een 9 en onderscheiding. Verder heeft Tjitske solo-masterclasses (viool en altviool) gevolgd bij o.a. Victor Libermann, Ferdinand Erblich, Nobuko Imai, Bohumal Smejkal, Ron Ephrat en Simon Rowland Jones em kamermuzieklessen bij: Charles- Andre Linale, Stefan Metz, Frank van der Laar en Menahem Pressler.

Tjitske Homma

Tjitske Homma

Tjitske heeft een breed solorepertoire, dat reikt van Händel, Telemann en Bach tot en met de 20e eeuw. Ook dit jaar is Tjitske weer te beluisteren met het Telemann altvioolconcert voor altviool en orkest en staan er voor het komend seizoen meerdere soloprojecten met orkest op het programma.
Tjitske soleert ook regelmatig bij verschillende koren, zowel met improvisaties als veelal engelse composities van oa. David Moore.

Behalve solowerk speelt Tjitske graag in kamermuziekensembles. Zo vormt ze al 12 ½ het Alvipior Ensemble met Jaap Kwakkel (piano/orgel) waarmee ze ook een cd maakte (Klanken uit Rolduc) en regelmatig concerten geeft in binnen- en buitenland. Samen begeleiden ze ook regelmatig koren en zangdiensten waarbij dan ook solowerk gespeeld wordt. Ook speelt Tjitske regelmatig samen met Renske Tjoelker (harp), samen met Melanie Cacault (fluit) vormen zij het Trio des Songes. Dit trio speelde onder andere lunchconcerten in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam en in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht.

Tjitske remplaceert regelmatig in verschillende orkesten als: Una Voce Particolare, Ensemble Conservatoir en Strijklicht waarmee ze ook een zeer afwisselend repertoire speelt. Ook speelde Tjitske oa. in het AJO, HWSO, NJO, RCM symphony- and chamber orchestra.
Naast haar concerten geeft Tjitske ook met veel plezier viool- en altvioolles aan kinderen (vanaf 5 jaar) zowel als volwassenen. Bij de allerkleinsten wordt gewerkt met de methode Mini-viool van Lenneke Willems. Voor leerlingen met dyslectie past Tjitske de bestaande methodes aan, gebaseerd op de mogelijkheden van de leerling, op deze manier kunnen de leerlingen toch de methodes meedoen met hun leeftijdgenoten. Door het geven van concerten naast het lesgeven geeft Tjitske haar leerlingen ook iets mee van de professionele muziekpraktijk .

Tjitske bespeelt een altviool gebouwd door Sebastien Seixas (Athene 2003)

Advertenties